achtergrond_VVGilze_4.jpg

PannaPraat

Zondagmorgen wakker worden, het is eerste Paasdag, 1 april. De laatste weken zijn natuurlijk allemaal al heel bijzonder geweest. Het begon natuurlijk allemaal ergens in februari met de eerste voorzichtige stapjes. Maar iedere week wordt de spanning wat verder opgebouwd. Tussendoor een paar buitenlandse uitstapjes gehad en meerdere bijzondere momenten gekend. Een tripje naar het Italiaanse en natuurlijk ook even naar Frankrijk. Ook werden de stoute schoenen aangetrokken en wilde men “gaan met die banaan”. Maar het was toch allemaal voorspel voor de dag van vandaag, de Vlaamse Hoogmis.

Om half tien begint de voorbeschouwing. Sven heeft zich er goed tussen gewrongen en voert het hoogste woord, al heeft hij ook stevige concurrentie van Eddy. Op de klanken van “lacs du Connemara” wordt het quick step team uitgezwaaid. Laatste interviewtje met verstrooide Peter en ze gaan van start. Al snel een paar vervelende valpartijen, waar Sep ook bij ligt.

Dan is het tijd voor de brunch. Als voorafje een heerlijke courgettesoep met zalmsnippers. Hierna worden we door moeders overladen met croissantjes, roerei, verse broodjes en nog veel meer. Het is natuurlijk veel te veel voor ons en er blijft toch wel veel over. Maar in de tussentijd koersen ze toch gewoon verder en zien we toch een paar kilometers niet. Wanneer de televisie weer aangezet mag worden, blijkt dat we niet erg veel gemist hebben. Er is weinig opzienbarends gebeurd, alleen een paar renners die in de sloot zijn gefietst.

Dan even een lastig trilemma. De koers van de heren, de koers van de dames en ook nog wat typen. Dus televisie aan, tablet aan en laptop aangeslingerd. Het betere multitasken. In de tussentijd blijkt dat de Nederlandse dames het uitstekend doen met een 1-2-3’tje, waarbij Anna op het hoogste podium staat. Bij de heren is de strijd inmiddels losgebarsten.

Dus het is een kwestie van de aandacht verdelen van de eetstoel naar de bank en van de bank naar de eetstoel. Dan plotseling naar de bank, want een aanval van Vincenzo en Niki. Echt veel steun heeft Niki niet lang van Vincenzo, en Niki gaat alleen verder in zijn zegetocht. Op de Ouwe Kwaremont raapt hij de laatste vluchters op. Wat een kracht straalt hij nog uit. Dan nog de Pater en hij mag zich opmaken voor de overwinning.

Wat een unieke prestatie, 32 jaar na Adrianus weer een Nederlander die de beste is in de Ronde. Het is, ondanks dat het Pasen is, geen eitje geweest voor Niki en hij is helemaal uitgeput. Maar toch weet hij nog iets moois op te bouwen voor de liefde van de koers. Niki, de voorganger van de Hoogmis 2018.

 

 

Vorige edities: