achtergrond_VVGilze_3.jpg

PannaPraat

Olympisch Carnaval

Nog even wachten en dan is het weer zover. Dan sluiten we weer allemaal achter elkaar aan, hossend op de luide hoempapa muziek. We drinken liters bier om de tijd te doden, wachtend op het volgende moment waarop we helemaal los kunnen gaan. We schreeuwen onze kelen schor als er weer eens iets moois en bijzonders gebeurd. Maar als het een beetje tegen zit, hebben we last van een enorme kater.

Ik heb het natuurlijk over de Olympische spelen. Die vinden dit jaar plaats in Pyeongchang, in Zuid-Korea. Heel toevallig valt het openingsweekend samen met carnaval. Alhoewel toeval? Toeval bestaat niet!

Kijk maar naar de enorme voorbereiding, deze is veelal hetzelfde voor de olympia- als voor de carnavalsgangers: ellenlange tijd van tevoren zijn ze al bezig met trainen, plakken, blazen en vormbehoud tonen. Het is geen sinecure om de olympische spelen te halen, alleen goed getrainde atleten bereiken dit podium, waardoor de top van de sportwereld zich verzamelt rondom de olympische vlam. Iedereen probeert te pieken in dit evenement.

Ook carnaval is slechts weggelegd voor een groepje elite. Er zijn er wel een aantal die meedoen onder het mom “meedoen is belangrijker dan winnen”, maar deze groep komt toch voornamelijk van boven de sloot. Zij denken dat iedereen zo maar het carnavalsgedruis in kan stappen, maar zo werkt het natuurlijk niet! Ook carnaval is pieken op het juiste moment. Sommigen nemen zelfs een korte hoogtestage in de sneeuw vooraf, om met carnaval in top shape te zijn. Na de top prestatie van carnaval vindt er een rust periode plaats van ongeveer 40 dagen, om het lichaam weer helemaal tot rust te laten komen. Ook de carnaval heeft een soort eigen olympische vlam. Deze staat bij ons Dringers op de tip, in de vorm van een gigantisch carnavalssymbool. Alleen wel vreemd dat deze pas aan het einde wordt ontstoken?!

Er bestaan meer verbanden tussen de Olympics en carnaval. Zo wordt tijdens de dweilpauzes van het schaatsen het wereldberoemde orkest van Kleintje Pils altijd weer van stal gehaald.  Deze leutige fleuters zetten de ene na de andere carnavalskraker in, het publiek deint lekker mee op deze vrolijke deuntjes. Deze muziek doet het net zo goed in de schaatshal als met carnaval! Het is natuurlijk geen toeval dat “Pils” in hun naam staat, alleen die toevoeging van “Kleintje” is mij volslagen onduidelijk.

Trouwens, het blijkt dat “zak eens lekker door” al jaren lang de grote hit is onder de schaatstrainers. Bij de Canadese ijshockeyers is “liever schuin erin dan recht der neffe” het credo. “Vaseline Jaqueline” is het vaste wax liedje voor de snowboarders. En de echte olympia volgers hebben moeite om hun sanseveria nat te houden.

Van alle olympische wintersporten lijkt schansspringen nog het meest op carnavallen. Bij de start kijk je het hele dal over, een geweldig vooruitzicht. Op het aangegeven seintje gaat de boel los, en ga je de schans af. Tussendoor nog een goede afzet en dan begint het vliegen. Een moment dat alles letterlijk lijkt te zweven. Dan komt de landing, dit bepaalt hoe alles afloopt. Doe je dit verkeerd, ga je keihard op je bek en zit je in de problemen. Maar brei je er een mooi einde aan door een lekker aaike te bakken, komt alles mooi op z’n pootjes terecht en glij je lekker door.

Zoals alle fervent carnavallers weten, is het altijd uitkijken tijdens het drinken. Voor je het weet neem je een slok en zit er een kwak confetti, serpentine of andere snippers in je keelgat. Dit zie je bij de Olympische spelen ook weer terug, want iedere overwinning wordt begeleid door confetti kanonnen. 

Vooral met carnaval wordt het verschil tussen Gilze en die vervelende buren uit het noorden benadrukt. Dit vertoont natuurlijk grote gelijkenissen met Noord- en Zuid-Korea. Het zuiden is vrij, vrolijk en the place to be. Terwijl het noorden ongastvrij, brommerig en the place not to be is. Nu blijkt echter dat de twee Korea’s zich gaat presenteren als één team op de Spelen. Dit zou toch wat zijn, een gezamenlijke carnavalsoptocht. Een beetje onderzoek wijst echter al snel uit, dat het noorden wil meeliften op het succes van het zuiden. Niks nieuws onder de zon.

Alleen staan de Olympisch spelen de laatste weken in de schaduw van een groot dopingschandaal. Zouden we kunnen stellen dat ook bij carnaval doping wordt gebruikt? Jazeker!! Dit is natuurlijk in de vorm van alcohol, die in vele liters wordt genuttigd. Grenzen worden verlegd onder invloed van dunalcohol. Gelukkig zijn de controles met carnaval niet zo streng als voor de Olympiërs. En gelukkig kan je niet door aanwijzingen uit het verleden uitgesloten worden voor deelname aan de editie van dit jaar. Anders had ik dit jaar een paar extra vrije dagen over.

 

Vorige edities: