achtergrond_VVGilze_6.jpg

Over VV Gilze

Wie en wat is V.V. Gilze?

• Oprichtingsdatum: 7 maart 1921
  • Adres sportcomplex: Ridderstraat 98
  • Postadres:  Postbus 137, 5126 ZJ Gilze
  • Telefoonnummer sportpark:  0161 - 451993
  • Telefoonnummer secretaris: 06-51198084
  • E-mail adres: info@vvgilze.nl
  • Website: www.vvgilze.nl
  • Bankrelatie: Rabobank De Zuidelijke Baronie, IBAN: NL44RABO0116609559
  • KvK, inschrijfnummer: 40260272
  • BTW nummer NL0090.66.962

Het ontstaan van V.V. Gilze.....

V.V. Gilze begon onder de naam GVC (Gilsche Voetbal Club) en speelde in die tijd op zondagen tegen clubs uit Alphen, Riel, Baarle-Nassau en Chaam. Het kostte de leiding veel hoofdbrekens de vereniging op de been te houden. Al het nodige geld moest uit eigen zak (gespaarde centen!) komen.
Gilze ontstond uit een vriendenclubje van ongeveer 25 mensen. In 1921 besloten enkele vooruitstrevende jongens een echte vereniging op te richten. De eerste vergadering werd belegd op 7 maart 1921 in de oude jongensschool bij de kerk. Het eerste voetbalveld waarover het toenmalige bestuur in die tijd kon beschikken, was in de Warande aangelegd. In het seizoen 1921-1922 werd de naam veranderd in AVM (Altijd Vol Moed) en deed de club haar intrede in de RKVB (Rooms-Katholieke Voetbalbond). Meteen datzelfde jaar behaalde AVM het kampioenschap.

Promotie te duur

1929 was ook een bijzonder jaar. Gilze werd kampioen in de 1e klasse en 'mocht' over naar de NVB (Nederlandse Voetbalbond). Omdat de geldmiddelen ontoereikend waren, onder andere om de reiskosten te betalen, zag de club hiervan af. Behalve Gilze 1 werd overigens ook Gilze 2 in 1929 kampioen.

In 1932/1933 werd het nieuwe sportpark aan de Lange Wagenstraat in gebruik genomen. Gilze werd weer kampioen en had kunnen promoveren naar de 1e klasse. Maar ook toen schoten de geldmiddelen tekort om het hele land door te reizen.

Bestuurscrisis

Een echte bestuurscrisis deed zich voor in 1937. De club wilde het vijftienjarig bestaan vieren met een Vlaamsche Kermis. Die moest de nodige financiële middelen binnenbrengen om het exploitatietekort van de vereniging te dekken, of beter nog, om er iets aan over te houden. De geestelijke adviseur verzette zich tegen deze kermis. Hij vond de gemengde bediening op de kermis maar niks. Enkele bestuurders raadpleegden de bisschop en die kwam hen ten dele tegemoet. In het bestuur was het kwaad echter al geschied. Er bestond verdeeldheid en het bestuur zag zich genoodzaakt af te treden.

Degraderen en promoveren

Een andere klap die hard aankwam bij de club, deed zich voor in 1976. Na zestien jaar moest Gilze het hoofd buigen en daalde het naar de 4e klasse.
Maar euforie overheerste in 1984. Gilze bereikte na enkele geweldig spannende wedstrijden de districts-bekerfinale. De club moest aantreden tegen PSV-2. Er waren maar liefst 1192 betalende toeschouwers bij dit duel. Hoewel PSV toch een maatje te groot was met een 0-2 verlies, mocht Gilze deelnemen aan de ‘grote‘ KNVB-beker. De loting koppelde Heerenveen aan Gilze. In principe mocht Gilze thuis spelen, maar na overleg met het bestuur van Heerenveen werd de wedstrijd op het terrein van de Friezen gespeeld op 21 oktober van 1984. V.V. Gilze streek hiermee een grote financiele meevaller op, maar het Gilzer-publiek nam haar deze beslissing niet in dank af. Gilze verloor de wedstrijd bij Heerenveen met 4-0.
In 1991 werd V.V. Gilze zelfstandig nadat het zich had losgemaakt van de Sportvereniging Gilze. Op 25 juni van dat jaar werd die zelfstandigheid met een eigen rechtsbevoegdheid notarieel vastgelegd.

Degradaties deden zich voor in 1996 (naar de 4e klasse) en in 1997 (naar de 5e klasse). In 2005 keerde het tij met een promotie naar de 4e klasse en in 2010 naar de 3e klasse.